Vinarija Acumincum | O STAROM SLANKAMENU
15893
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15893,page-child,parent-pageid-16433,woocommerce-no-js,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,columns-3,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.6.2,vc_responsive

O STAROM SLANKAMENU

Stari Slankamen je najstarija banja Vojvodine.

Stari Slankamen je najistočnija tačka Fruškogorskog vinogorja i najstarija banja Vojvodine. Od Beograda je udaljen sat vremena vožnje (55 km), od Novog Sada nešto manje (50km) auto-putem Beograd-Novi Sad. Pripada Opštini Inđija.

U savršenom skladu sa prirodom obale Dunava, Stari Slankamen je mesto očaravajućih predela i čuvar najstarijih civilizacija.

Lesne naslage
LESNE NASLAGE

Lesne naslage pronađene na tlu Starog Slankamena su jedinstvene u Evropi. Ovo izuzetno prirodno dobro i spomenik prirode čuva tajne klimatskih promena tokom ledenog doba i poslednjih 800.000 godina na evropskom kopnu.

karta-stari-slankamen-velika
ARHEOLOŠKA NALAZIŠTA

Na arheološkom lokalitetu Gradina pronađeni su predmeti iz bronzanog doba koje su koristila keltska plemena – vladari celog Srema do dolaska Rimljana.

Atila Bič Božji
ATILA BIČ BOŽJI

Najčuveniji osvajač istorije boravio je na prostoru Starog Slankamena gde je prema legendi i sahranjen. Po hunskom običaju sahranjen je u tri kovčega – u zlatnom, srebrnom i gvozdenom koji su spušteni kod ušća reke Tise u Dunav, naspram Starog Slankamena.

Dolaskom Rimljana sagrađeno je utvrđenje. Danas se na putu ka naselju vide ostaci

srednjevekovne tvrđave koja je izgrađena na temeljima rimskog Acumincuma,

po kome naziv nosi naša vinarija.

SSKrivina-grayscale
Crkva Svetog Nikole

Svojim visokim i imponzantnim kubetom ponosno se ističe pravoslavna crkva Svetog Nikole građena krajem XV ili početkom XVI veka. Ona pripada moravskom stilu i predstavljala je obrazac prema kome su građene ostale crkve u Sremu.

Spomenik bitke kod Slankamena

Nakon bitke kod Slankamena sa turskim osvajačima je postignut Karlovački mir. Na mestu bitke je podignut spomenik visok 12 m na kome su ispisani stihovi pesnika Jovana Jovanovića Zmaja. Na svečanom događaju povodom podizanja spomenika i obeležavanja 200 godina bitke (1891. godine) prisustvovao je muzički hor kojim je dirigovao jedan od najistaknutijih muzičara sa naših prostora – Stevan Mokranjac.


hamam-greyscale
Tursko kupatilo

Na pedesetak metara od naše vinarije se nalazi izvor lekovite slane vode,

otkriven u rimsko doba. Zahvaljujući tome, Turci su napravili hamam – čiji se ostaci

danas mogu  videti u okviru Vinarije Acumincum. Dolaskom austro-ugarske vlasti

izvor „Slanača” je izgrađen a u II svetskom ratu se koristio u ishrani ljudi

zbog nedostatka soli. Obnovljen je 2007. godine i njime se snabdeva

lečilište „Dr Borivoje Gnjatić”.

Više o hamamu