Vinarija Acumincum | O OBJEKTU
16433
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16433,page-parent,woocommerce-no-js,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,columns-3,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.6.2,vc_responsive

O OBJEKTU

Kuća u kojoj je smeštena Vinarija Acumincum, čiji je deo i tursko kupatilo,

je zaštićena kao spomenik kulture.

U Starom Slankamenu, pored katoličke crkve pronašli smo dugo nenaseljenu gradsku vilu, koja nas je zadivila svojom lepotom i bogatom istorijom.

Kuća koja je pod zaštitom države kao spomenik kulture je zidana u četiri etape: u 16. veku je sagrađeno tursko kupatilo čiji se ostaci mogu videti u podrumu kuće, danas sastavni deo degustacione sale Vinarije Acumincum, dok je ostatak kuće sazidan u 18. veku kada su ostaci hamama poslužili kao temelji Župnog doma katoličke crkve Sv. Nikole Biskupa. Kuća je zatim vek i po bila u vlasništvu porodice Mrkšić i konačno, nedavnom rekonstrukcijom je dobila svoj današnji izgled na koji smo ponosni.

Kuća sa dugom i bogatom istorijom

HAMAM
1566
ŽUPNI DOM
1769
KUĆA MRKŠIĆA
1860
VINARIJA ACUMINCUM
2011

Hamam

Slankamenački hamam je jedan od dva hamama na tlu Vojvodine (drugi je u Baču), a sazidan je 1566. godine i preko 450 godina suprostavljao se vremenu i događajima koji su obeležili ovaj prostor.

Veoma dobro zaštićeni ostaci ukazuju da se hamam sastojao iz tri prostorije: čekaonice i garderobe gde se služila kafa i čaj; prostorije za kupanje; i vruće sobe – parno kupatilo.

Prilikom rada na konzervaciji Hamama, u skladu sa uslovima propisanim od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture, u podu smo naišli na ostatke hipokausta, podnog sistema za grejanje hamama.

Župni dom

Kada je 1769. godine rimokatolička crkva Svetog Nikole Biskupa obnovljena i proširena, sagrađen je i Župni dom a debeli zidovi hamama su poslužili kao temelji zgrade. Tursko kupatilo je od tada pa nadalje korišćeno kao podrumske prostorije.

Kuća Mrkšića

Kasnije, u 19. veku, katolička crkva je prodala svoj Župni dom porodici Mrkšić. Kuća je ostala u vlasništvu ove porodice preko 150 godina, te je u kraju bila poznata kao “Kuća Mrkšića”. Na kuću se naslanjala kačara, jer su Mrkšići bili čuveni vinari čija su se vina služila u poznatim hotelima. Na mestu nekadašnje kačare danas se nalazi Vinarija Acumincum.

Vinarija Acumincum

Ovu predivnu kuću smo 2010. godine kupili od naslednika starog vinara Đorđa Mrkšića, sa željom da nastavimo vinarsku tradiciju i obnovimo kuću u duhu sadašnjeg vremena uz poštovanje i očuvanje njene suštine stvarane stotinama godina.

Projekat Vinarije Acumincum i rekonstrukcije jedne od najstarijih kuća u Starom Slankamenu, izradio je tim projektnog studija proAspekt na čelu sa našim eminentnim arhitektom Vladimirom Lojanicom. Projekat je nagrađen na 37. Salonu arhitekture, u kategoriji “arhitektura-rekonstrukcija”.

Objekat je podeljen na stambeni i proizvodno poslovni deo:

Zakažite posetu telefonom na (+381) 063 23 83 99 ili pošaljite mejl

Zakažite posetu